De udskældte kulhydrater!

Kulhydrater er sammen med fedt og proteiner et vigtigt element i vores daglige kost. Kulhydraterne er vigtige for energiomsætningen og vi har brug for kulhydrater, når vi er fysisk samt psykisk aktive i løbet af dagen.

Med hvorfor er kulhydrater så udskældte?

Kulhydrater kan deles op i de hurtige kulhydrater fx. sukker, hvidt mel, hvid pasta, kager, sodavand med videre. De langsomme kulhydrater er bla. groft rugbrød og havregryn. I den almindelige og normale kost idag indtager vi alt meget for af de hurtige kulhydrater, som medfører en ustabil blodsukkerbalance som i sidste ende medfører fedt på kroppen.

Vi spiser alt for meget lyst brød og indtager for mange fødevarer uden næring, som indeholder meget skjult sukker. Det handler derfor om at vælge de langsomme kulhydrater i form af groft rugbrød, havregryn, masser af grøntsager og suppler med flere proteiner og fedtstoffer.

Jeg anbefaler ved maveproblemer samt vægttab, at du holder dig til rugbrød og undgår eller minimerer kartofter, pasta og ris, andet brød og selvfølgelig sukker. Suppler med de hjemmelavede knækbrød, som er nemme og som smager godt. Børnene er også vilde med dem.

Knækbrød indeholder frø, kerner og olivenolie og er en sand næringsbombe. Brug dem som mellemmåltid, snack om eftermiddagen, til suppen, til madpakken og hvis du har svært ved at spise om morgenen – kan knækbrød være et godt alternativ.

Der er opskrifter på knækbrød i alle sunde kogebøger. Jeg bruger denne opskrift og jeg ved ikke, hvor den kommer fra:

Knækbrød:

1 dl. havregryn (jeg bruger glutenfri havregryn)
1 dl. sesamfrø
1 dl hørfrø
1 dl græskarkerner
1 dl. solsikkekerner
3,5 dl. mel (evt. quinoamel eller grov speltmel)
2 dl. vand
1,5 dl. ekstra jomfru olivenolie
lidt salt
1 tsk bagepulver

Sådan laves de nemt:

Rør alle tørstoffer godt sammen og tilsæt olie og vand. Rør godt sammen. Rulles ud til to plader. Brug to stykke bagepapir og bruge en kagerulle ovenpå bagepapirer. Lav dem så tynde som du ønsker. Skæres ud i passende stykker. Der bliver til to plader. Bages i ca. 12-14 min ved 200 grader!

Rigtig god fornøjelse!

Mange smil

Heidi Foldager

 

4 replies
    • Heidi Foldager
      Heidi Foldager says:

      Tak for din kommentar!

      Jeg bruger dem hverdag – som morgensnack, i madpakken og eftermiddagssnack – til både børn og voksne! 🙂

      Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.