Follow my blog with Bloglovin

MIN HELT EGEN OPSKRIFT PÅ MUSLI

Som nævnt i seneste blog er morgenmåltidet et af de vigtigste måltider på dagen.

For nogle voksne og børn kan det dog være svært at indtage mad om morgenen – det skal jeg nok komme omkring på min blog og komme med forslag til, hvad du/I kan gøre i sådan en situation.

Min morgenmad består i øjeblikket af soyayoghurt (blot fordi jeg undgår mælkeprodukter, så du kan sagtens bruge SKYR, som indeholder mange proteiner) samt hjemmelavet musli og kværnede chiafrø. Jeg laver en stor potion musli, som kan bruges hele ugen og derfor er dette nem og hurtig mad.

Jeg kværner chiafrø (det kan også være sesamfrø eller hørfrø) i en kaffekværn. Du kan ikke bruge en minihakker. Min kaffekværn bliver kun brugt til dette og bliver derfor ikke rengjort hverdag. Brug en børste til at gøre den ren med. Jeg kværner ca. 1-2 tsk chiafrø, som puttes ovenpå muslien. Når du kværner dine hørfrø eller chiafrø, får du nemlig de sunde omega-3 fedtstoffer, som vi gerne vil have mere af i vores måltider. Du skal kværne hverdag, idet disse omega-3 fedtstoffer harsker nemt. De skal spises indenfor 15 min efter, at de er kværnet. Kværnet hørfrø eller chiafrø kan også bruges i smoothies eller grøntssagssafter, hvis du ikke vil bruge den rene hørfrøolie.

Jeg spiser ca. 1-1,5 dl. soyayoghurt med musli og 1-2 ts. kværnede chiafrø.

I dette måltid får jeg både kulhydrater, proteiner og fedt. Du kan supplere med lidt forskelligt frugt og bær. Blåbær, jordbær og anden frugt krydrer blot måltidet.

Her kommer opskriften på min helt egen musli:

  • havregryn (fx. glutenfri)
  • solsikkekerner
  • græskarkerner
  • hørfrø
  • nødder
  • mandler
  • valnødder
  • paranødder
  • honning
  • ahornsirup
  • olivenolie

Sådan gøres det nemt:

Tilføj godt med jomfru olivenolie på en pande og dernæt tilføjes alle ingredienserne samtidig. Derved suger ingredienserne olien, hvormed olien ikke blive ødelagt af den varmen. Rist godt ved svag varme og tilføj honning og ahornsirup. Rør godt rundt. Det tager ikke mere end 5-10 minutter at lave.

Lad muslien køle godt af, inden den kommes i en skål med tætsluttet låg.

Ps. muslien kan også bruges som fyld på en æblekage og som lidt lækkert i madpakken!

God fornøjelse.

Lad mig høre, hvad du synes om det?

Mange smil

Heidi Foldager

Lækre og nemme knækbrød!

Der findes udtallige opskrifter på knækbrød. Jeg har for mange år siden fundet denne opskrift på nettet og bruger den idag – blot uden hvedemel. Istedet bruger jeg quinoamel, som indeholder flere næringsstoffer og er samtidig glutenfri.

1 dl (glutenfri) havregryn
1 dl sesamfrø
1 dl hørfrø
1 dl græskarkerne
3,5 dl (hvedemel/speltmel) eller quinoamel (købes i helsekost)
2 dl vand
1 1/4 dl. olivenolie
1 tsk bagepulver (fåes også glutenfrit)
lidt salt

Så let gøres det:

Rør tørstofferne sammen og tilsæt olie samt vand. Rulles ud mellem to stykke bagepapir og skæres i firkanter inden de bages i ovnen 15-20 min ved 200 grader. Der er til 2 plader.

Brug knækbrød som et mellemmåltid, en del af madpakken, snack om eftermiddagen eller som en del af morgenmaden, hvis du har svært ved at indtage morgenmad.

 

Lækker eftermiddagssnack til både børn og voksne.

Mit 3-lags fad bliver ofte brugt om eftermiddagen eller når mine børn har venner med hjem. Den fyldes med lækker frugt, grøntsager, nødder og mandler. På toppen kan der ofte være lidt belønning i form af et stykke lakridsstykke, chokolade, saltstænger eller et tyrkispeber bolsje!

Og fadet bliver hurtigt tømt!

Lækker nem blomkålssuppe – her med revet rødbede, bønnepesto, spirer og lidt basilikum.

Denne opskrift er opstået med inspiration fra andre opskrifter:

1 blomkål
1 løg
hvidløg efter smag

Ingredienserne skæres i små stykker og svitses i en gryde. Hvidløg og løg skal ikke have farve. Dæk næsten blomkålen med vand og tilføj bouillon. Koges ved svag varme i ca. 20 min. Blend herefter suppen og smag til med fløde og salt og peber.

Her er den serveret med revne rødbeder, friske spirer, basilikum samt bønne pesto.

Opskriften på bønnepestoen har jeg fået af en veninde:

1 dåse butterbeans (hvide bønner – jeg køber økologiske fra urtekram, når det skal være nemt)
1 håndfuld mandler
1 håndfuld basilikum
lidt salt
lidt citron

Brug en minihakker og tilføj olivenolie til ønskes konsistens.

Bønnepestoen bruges her til suppen, men brug den også som pålæg på brød med tomat, laks eller avokado eller som tilbehør til kød. Den smager bare fantastisk og den findes ALTID i mit køleskab!

God fornøjelse!

Lækker salat med de røde kidneybønner!

Opskriften har jeg fået af en nær veninde og her kommer den nemme opskrift:

Til 2 personer skal bruges:

1 dåse kidney bønner, som skyldes godt.
En stor håndfuld mandler, som ristes på panden med lidt salt
1 peberfrugt i små tern
1/2 hakket rødløg (eller almindelig løg)
En håndfuld hakket persille

Ovenstående blandes, hvorefter dressingen tilføres.

Dressingen består af:

1/2 dl. olivenolie
1/4 dl. æblecidereddike eller hvidvinseddike
lidt salt og peber
Evt lidt honning

Du skal endelig ikke spare på dressingen, da du herved får masser af den sunde olivenolie.

Smager også godt til frokost næste dag som kold ret!

Kan fx. serverers med kyllingefilleter og et fad med grøntsager. Herved får du en nem og lækker ret.

God fornøjelse.

Min egen grøntsagssaft!

Saftpresseren hjemme hos mig bliver brugt hver dag.

Her kommer min yndlingsdrik:
(Målene er ca mål og derfor smager den lidt forskelligt for hver gang)

1 cm ingefær
2 æbler
4 gulerødder
1 rødbede

Saften tilføres herefter isterninger samt hørfrøolie!

Brug den om eftermiddagen, hvor den øger dit energiniveau eller som lækker drik til aftensmåltidet.

Børnene er ikke vilde med den, men det er min mand til gengæld, hvis jeg holder lidt igen med ingefær :-)

Optimal kost

Lækre lakridsstykker!

Opskriften stammer fra en sød kollega – følge hende på bruunsboligblog.

Her kommer den nemme opskrift på en lille portion:

100 g glutenfri havregryn
50 g smeltet smør
50 g kokosmel
2 spsk lakridspulver
4 spsk kakaopulver
50 g honning
50 g ahornsirup

Sådan gøres det nemt:

Bland alle ingredienser i et lille fad med højde af en 1 cm. Skal køles ned inden de spises og de smager bedst kolde. Skæres ud i små firkanter.

En lækker lille snak til eftermiddagshyggen eller til madpakken! Både børn og voksne er vilde med dem.

God fornøjelse.

VELKOMMEN TIL MIN BLOG OM OPTIMALKOST

Jeg er ejer af Optimalkost og vild med mad. Rigtig mad, som giver mig energi til hele dagen og som betyder, at mit sensitive-jeg fungerer bedst.

Min blog kommer bla til at handle om mad og hvad der sker inde i kroppen, når vi indtager god mad og dårlig mad. Derudover vil min blog handle om optimalkost til de særligt sensitive børn og voksne.

Jeg vil på min blog tage udgangspunkt i, hvilke oplysninger om sund mad jeg selv kunne have brugt med baggrund i den viden, som jeg har i dag. Mit mål er at lave en blog, som du kan bruge i dagligdagen og som giver dig en god viden omkring sundhed og optimalkost. Jeg håber, at det vil lykkes for mig!!

Som princip arbejder jeg med begrebet sund fastfood. Sund fastfood er nem og hurtig mad i hverdagen og indeholder fødevarer som kroppen har det bedst med.

Det almindelige og normale mad i dag gør os sårbare overfor sygdom. Derfor vil bloggen også indeholder fakta om, hvordan kroppen reagerer ved mangler af næringstoffer, vitaminer og mineraler samt fedtstoffer.

Bloggen vil også indeholde nemme og lækre opskrifter til hverdag og fest.

Jeg tror på, at vi med sunde og nærende kostvaner kan skabe/opnå en krop i balance, der er med til at holde sygdomme væk. Jeg tager altid udgangspunkt i, hvordan maven har det og har stor fokus på de sunde og nærende fedtstoffer.

Derudover vil min blog også komme omkring emnet særligt sensitive børn samt voksne. Hvert 5. barn/voksen idag har dette personlighedstræk. At være særligt sensitivt betyder, at vores nervesystem hurtigere bliver påvirket og dermed stimuleret hurtigere af indtryk og stemninger. Dertil kommer, at vi ofte har et rigt indre.

Forskningen viser, at de særligt sensitives neurotransmittere, som vores nervesystem består af, er mere følsomme end andre, hvorfor vi hurtigere og lettere bliver påvirket af stimuli. Dette betyder også, at det er meget vigtigt, at de særligt sensitive får mange af de sunde fedtstoffer i hverdagen for at styrke neurotransmittererne bedst muligt.

De særligt sensitive voksne og børn er ofte også særligt sensitive i forhold til den mad, som vi spiser.

Min egen historie.

Min egen historie er, at jeg er uddannet socialrådgiver i 2002 og i 2013 blev jeg færdig som kostvejleder fra Kostakademiet i Hover – en ny rejse er begyndt.

Min nuværende tilgang til sund mad betyder, at jeg ikke længere har myoser i nakke og skuldre, konstant hovedpine samt bly klumper i lægmusklerne. Disse symptomer havde jeg i mange år samtidig med, at jeg spillede håndbold på eliteplan.

I dag oplever jeg, at jeg er mere frisk om morgenen, når jeg står op og ikke så træt om aftenen. Mit energiniveau er stabilt dagen igennem og har herved blot opnået en meget bedre hverdag. Jeg fungerer bedre i mit arbejde, som mor og har lyst til mange flere ting end tidligere.

Er du eller dit barn særligt sensitivt, har du helbredsmæssige problemstillinger eller ønsker du blot at opnå en sundere hverdag – så følg med på min blog.

Rigtig god fornøjelse!

Mange smil

Heidi Foldager

Sund fastfood – nem og hurtig mad i hverdagen.

Ps. Kom gerne med forslag til emner, som jeg kan skrive om på bloggen. Jeg kan dog ikke love, at jeg skriver om emnet med det samme, men jeg vil tage emnet med på listen!